Basispijlers

De werking steunt op vijf basispijlers. Ze lopen als rode draden doorheen onze werking. Precies in deze methode verschilt scouting van andere jeugdbewegingen.

Engagement

... is actief kiezen
... is energie vrijmaken
... is zorgen dat ze op je kunnen rekenen
... is in de bres springen

Scout of gids ben je niet zomaar. We verwachten van al onze leden dat ze actief meewerken. Dat ze zich inzetten voor de groep en achter scouting staan. Ook al is dat soms moeilijk. We nodigen hen uit keuzes te maken en daarvoor uit te komen. Tijdens een belofte bijvoorbeeld of op en andere manier. Regelmatig engagement, week in week uit, jaar in jaar uit, is een stuk de ziel van scouting.

Zelfwerkzaamheid

... is ondernemen
... is verkennen, ontdekken ontplooien
... is zich tonen

Een cake die je zelf helemaal zelf klaarmaakt, smaakt stukken beter dan zo'n voorverpakte. Zelfs als hij er aan één kant ietsje te bruin uitziet. Bij ons krijgen jongens en meisjes ruim de kans en het vertrouwen om zélf de dingen aan te pakken. De creatieve, technische en sociale vaardigheden die ze leren (EHBO, woudloperskeuken, kaartlezen, sjorren,…), kunnen daarbij helpen.

Medebeheer

... is mee de koers uitzetten
... is bekommerd zijn om het geheel
... is samen oplossingen zoeken, keuzes maken en beslissen

De leiding had de vergadering mooi gepland. Maar de kapoenen denken er duidelijk anders over. Alles of niets, lijkt het. Uiteindelijk wordt het de gulden middenweg. We vinden het belangrijk dat iedereen in de groep mag meebeslissen wat we doen en hoe. Dat iedereen opkomt voor wat hij/zij belangrijk vindt en mee verantwoordelijkheid draagt.

Ploegwerk

... is genieten van verbondenheid
... is samen ondernemen
... is goed omgaan met elkaar

De jongverkenners, die "bende van 40 man", dat zag welp Wout niet zitten. Na een paar vergaderingen voelt hij zich helemaal thuis. Net als bij de welpen werken ze vaak met kleine groepjes. En dat scheelt. In een kleine ploeg verloopt het samenwerken en samenleven met anderen beter en intenser. Je voelt je geborgen en het is gemakkelijker te zeggen wat je denkt en wilt. Je leert er ook luisteren naar anderen en solidair zijn met hen.

Dienst

... is een handje toesteken
... is zorgen voor anderen, voor de samenleving
... is zich belangeloos inzetten

"Elke dag een goede daad", was vroeger de leuze. Een knoop in je das hielp je er aan denken. Dasknopen worden er misschien minder gelegd, maar we blijven belangeloze inzet goed en nodig vinden. We maken onze leden hiervan bewust, binnen en buiten scouting.